Winnaars 2018

Dinsdag 11 september 2018
Dr Peelen commissie: ‘Pruimen met kersen vergelijken.’

‘Het was niet alleen appels met peren vergelijken, ook pruimen met kersen,’ aldus Dr Peelen commissie voorzitter Wally Bastiaansen. De vijf genomineerden hadden ieder vier minuten de tijd om zich nog eenmaal te presenteren alvorens Burgemeester Karel van Soest en Wethouder  Willy Hendriks de winnaars bekend zouden maken.

De aftrap was voor Stimuleringsprijs genomineerde Mixure Music. Ontstaan uit de in 1906 opgerichte fanfare Weltevreden uit Rijkevoort. Na het besef dat de harmonie het op deze manier niet meer ging redden werd er grondig geïnventariseerd binnen de club. Het resultaat? Verjonging en vernieuwing. Mixure Music, een showband waar de jeugd opgeleid wordt, speelvreugde bovenaan staat en waar muzikale groei mogelijk is. 

Vervolgens kwam Hart-Koor Boxmeer die minstens dezelfde passie voor muziek voelen. Toen Loes Wijnhoven gevraagd werd om zangles te geven aan één meisje bleek dat, zonder dat ze het wist, het begin van Hart-Koor. Want deze solo zangles liep uit in een gedreven koor met ambitieuze en enthousiaste jongeren. ‘Serieus ook’, benadrukt Wijnhoven lachend. ‘Dat blijkt ook wel uit de aanvragen die dit koor binnenkrijgt.’ 

Voor de Cultuurprijs zaten drie namen in de hoge hoed. Als eerste mocht Ans Verdijk; initiatiefnemer
van ALARM en Museum Aller Tijden. Ans vertelde vol passie over kunst in het algemeen en kunst in
haar museum. Dat zij een bruisende bron in Beugen wil zijn, voor iedereen met een passie voor kunst. Zelfs Google ziet dat zo, grapte zij, want voor het museum zijn blijkbaar tientallen Pokémons te vinden. 

Vervolgens mocht het Gilde het woord nemen. Prachtig in kostuum werd verteld over dat deze zondag ook het Koningschieten in Overloon was. Het Gilde Salvator Mundi bestond in 2014 maar liefst 600 jaar. Onlangs nog in Landjuweel de ereprijs gewonnen; bekroond tot mooiste en beste Gilde van Nederland. Een filmpje toonde een kort stukje optocht waar 450 verschillende Gilde aan meeliepen en die van 12.00 uur tot 18.30 uur voortduurde. Een indrukwekkend stuk cultureel erfgoed. 

Hekkensluiter was de altijd enthousiaste Piet van Laarhoven die zijn Filmhuiscommissie beschreef als een vrolijke club filmliefhebbers die een cultuurproduct naar Boxmeer hebben gebracht met veel liefde. Vervolgens werd een ‘stomme’, onwijs grappige film aangezet die voor luid gelach in de zaal zorgden. Het Filmhuis heeft een breed programma voor jong en oud.

Prijswinnaars
Toen was het tijd voor burgemeester Karel van Soest en wethouder Willy Hendriks om de prijzen uit te delen. De Stimuleringsprijs 2018 werd uitgereikt aan een zeer dankbare Loes Wijnhoven van ‘Hart-Koor’ Boxmeer .‘We hebben vijf proefaanmeldingen gehad na de nominatie, dat hadden we al gewonnen!’ Het Gilde uit Oeffelt ontving dé Dr Peelen Cultuurprijs 2018. Aan het trotse drietal te zien, niet verwacht maar zeer welkom. Een prachtige middag met vijf zeer waardevolle en diverse 
genomineerden.