Dr. PeelenCultuurprijs 2015: echte krachtmeting

Dinsdag 01 september 2015

BOXMEER – Het zijn stuk voor stuk organisatoren van bijzondere culturele evenementen, de drie genomineerden voor de Dr. PeelenCultuurprijs 2015. Uit de inzendingen die de commissie mocht ontvangen, zijn poporganisatie PodiumB uit Beugen, kunstpromotor Willem den Hartigh uit Boxmeer en de initiatiefnemers van cultuurevenement Schijt aan de Grens uit Boxmeer-Venray naar voren geschoven.

Zij mogen zich opmaken voor een spannend uurtje tijdens de Uitmarkt van De Weijer, welke op zondag 6 september plaats vindt. Niet alleen ontvangt de winnaar een fraai bronzen beeldje en een geldbedrag, ook wordt de naam bijgeschreven in het Ereregister van de prestigieuze prijs die sinds 2005 jaarlijks wordt toegekend.
In de Weijer wordt voor het eerst ook de Dr. PeelenStimuleringsprijs uitgereikt, waarmee de commissie een jong initiatief een schouderklopje wil geven. Deze prijs is toegekend aan Symphonica in Sporto uit Vierlingsbeek.

PodiumB
PodiumB (de ‘B’ staat voor Beugen, beugelflessen en B-podium) is een gratis toegankelijk festival, dat dit jaar voor de vijfde keer wordt gehouden in ‘t Jeugdhuis in Beugen. De zeskoppige organisatie rond de 47-jarige Pieter Kanters biedt jonge, talentvolle artiesten op het gebied van muziek, theater en kleinkunst een kans om op te treden. “Voor bandjes en singer-songwriters zijn er weinig podia in de regio. Wij willen die hier een kans geven”, zegt Pieter Kanters. Samen met Wouter Coenen is hij de grondlegger van PodiumB. “Het is begonnen met een gesprek aan de bar en van het een kwam het ander”, zegt Kanters, die blij is met de nominatie. “Het is een erkenning dat we goed bezig zijn.” Dat het festival een succes is, blijkt uit de toeloop die de afgelopen twee jaar ruim 300 bezoekers bedroeg.

Willem den Hartigh
Dat Willem den Hartigh (71) is genomineerd, zal in de kunstwereld weinig verbazing wekken. Al jaren spant hij zich in om kunst dichter bij het publiek te brengen. Zijn galerie Kunstbox leverde Willem in 2012 al eens een nominatie op voor de Dr. PeelenCultuurprijs en nu is hij deze aanvoerder van de ‘Kapellencommissie’ genomineerd met ‘De kunst van het geloven’, een kunstexpositie in gemeentelijke kapellen. “ Het doel is tweeledig”, legt Den Hartigh uit. “Omdat de kapellen niet of nauwelijks nog gebruikt worden voor kerkelijke rituelen, bieden wij bezoekers de mogelijkheid om de gebouwen te ontdekken. En voor de kunstenaars is het een uitdaging om werk te maken dat past in de sfeer van een kapel.” ‘Kunst van het Geloven’, die sinds de eerste editie in 2008 een echte biënnale is, bleek een schot in de roos. De vorig jaar gehouden vierde editie spande de kroon met 3000 bezoekers.

Schijt aan de Grens
“Verrassend? We moeten ons inderdaad nog bewijzen, maar we zijn al drie jaar bezig”, zegt Wilbert Jeuken. De 62-jarige inwoner van Holthees is frontman van de zevenkoppige organisatie van Schijt aan de Grens, een ambitieus tweedaags cultuurevenement dat de grens tussen de gemeenten Boxmeer en Venray moet laten samensmelten. “Er werd hier weinig samengewerkt, terwijl er zoveel kansen liggen. Wij willen dat bewijzen. Wat denk je van 120 initiatieven? Er is muziek, dans, theater, kunst en een culinair aanbod op meer dan twintig locaties.” Een succesformule blijkt het ‘Grenscafé, dat dit jaar al op diverse locaties in de grensstreek is gehouden en heeft bijgedragen aan een nieuw netwerk van contacten. ”Frappant genoeg beleef het initiatief juist in het weekend van 5 en 6 september zijn ouverture. Wilbert: “Het is een eer om genomineerd te worden voor de cultuurprijs. Tussen de bedrijven door maak ik graag tijd vrij om bij de uitreiking aanwezig te zijn.” 

Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs die Symphonica in Sporto ontvangt, is voor de succesvolle initiatiefgroep uit Vierlingsbeek en Groeningen de kers op de taart. Met als motto ‘Samen in beweging, door beweging’ wisten vrijwilligers een brug weten te slaan tussen sport- en cultuurverenigingen. “Dit project is gedragen door veel betrokken mensen. Dat maakt het zo mooi”, blikt gangmaker Rik Geurts terug. De 23-jarige Rik ontpopte zich in de afgelopen twee jaar als een uitstekend ambassadeur van het breed gedragen initiatief. Hoogtepunt was de eerste prijs in de Brabantse Dorpenderby. Die werd op 5 juli afgesloten met een grande finale. Dat gebeurde met een optreden van Rowwen Hèze en met de presentatie van de Symphonicar, een fonkelnieuwe evenementenwagen voor verenigingen en organisaties in Vierlngsbeek. Het project is afgelopen, maar heeft volgens Rik gezorgd voor veel ‘kruisbestuiving’. “Het was heel bijzonder hoe verenigingen uit sport en cultuur samenwerkten. Er zijn blijvende contacten uit ontstaan en zelf een nieuw evenement.”

De Dr. PeelenCultuurprijs en de Stimuleringsprijs worden op zondag 6 september uitgereikt tijdens de Uitmarkt in De Weijer, De Raetsingel 1 in Boxmeer. De aanvang is 14.00 uur.

Bron: www.kliknieuws.nl
Foto's: Diana Derks

 

Nieuwsarchief