Genomineerd voor de Dr. Peelen Cultuurprijs: Vereniging de Metworst

Dinsdag 07 januari 2020

Vereniging de Metworst is genomineerd voor de Dr Peelen Cultuurprijs. Hun credo is: 'Wij handhaven het recht onzer vaderen'. Dick Goossens: “Hiermee maken we duidelijk dat we alle onderdelen van de traditie van de Metworstrennen op het Vortums Veld en alles wat daarom omheen draait aan de volgende generaties willen blijven doorgeven. Dat doen we nu al zeker 280 jaar, maar de traditie gaat in feite terug naar eind 15e eeuw!”

De mannen van de vereniging waren blij verrast te zijn genomineerd.

“Wij zijn als vereniging continu bezig met het in standhouden van een van de oudste en mooiste tradities van Boxmeer. De Metworstrennen en de bijbehorende regels voor deelname zijn uniek in de wereld en samen met een grote groep vrijwilligers organiseren we dit evenement dat op Metworstmaandag heel veel publiek naar Boxmeer trekt. Wij waren uiteraard zeer blij verrast dat we genomineerd zijn. Dat is een hele mooie erkenning voor iedereen die Vereniging ‘De Metworst’ een warm hart toedraagt en zijn of haar steentje bijdraagt aan de organisatie ervan. Er komt echt heel veel bij kijken om dit ieder jaar weer rond te krijgen, meer dan menigeen zal vermoeden.”

Cultureel Erfgoed
De Metworstrennen is sinds 2015 erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Die status krijg je niet zomaar en geeft ook heel duidelijk aan hoe serieus zij met cultuur bezig zijn. Deze eeuwenoude traditie is diepgeworteld in de Boxmeerse geschiedenis en cultuur.

“Dat wij ‘het handhaven van het recht onzer vaderen’ als basis voor al onze activiteiten hebben, zegt ook al genoeg. Dit willen we ook weer heel graag overbrengen op de jongere generaties, zodat de deze cultuurhistorische traditie ook in de toekomst zal blijven bestaan.

Het organiseren van de Metworstrennen kost behoorlijk veel geld. De veiligheid van mens en dier staat daarin voorop. Met de alsmaar toenemende regelgeving krijgen we steeds meer dingen om te regelen en komt er steeds meer op ons af. Dit heeft geleid tot een sterke toename van de kosten. Daarnaast zetten we ons heel erg in om jonge potentiële ruiters te interesseren om aan de Metworstrennen mee te doen. We doen dit o.a. door het aanbieden van gratis lessen en ondersteuning van ervaren ruiters en begeleiders. Het geldbedrag dat hieraan verbonden is, is dus zeer welkom en zal zeer goed besteed worden.”

Dromen
Op de vraag waar de mannen over dromen in te toekomst zijn ze eensgezind.
“Zoals eerder gezegd, het handhaven van het recht onzer vaderen en het interessant maken voor jonge potentiële ruiters om lid te worden van onze Vereniging en deel te nemen aan de Metworstrennen. Zo kunnen we de toekomst van deze mooie traditie veiligstellen.

Wij vieren dit jaar in 2020 ons 280e jubileum, en dan zou deze prijs letterlijk een mooie kroon op ons werk zijn! Wist je trouwens dat de broer van Dr. Antonius Peelen, Arnoldus Peelen, in 1640 en 1641 Koning van de Metworst is geweest.? Een vermoedelijke kleinzoon van Arnoldus werd in 1686 en 1687 Koning. Daarnaast hebben we indirect begrepen dat Dr. Peelen wellicht de eerste voorschriften voor de Metworstrennen heeft opgesteld. Een mooiere link kunnen we niet maken naar de Dr. Peelen Cultuurprijs! Wanneer alles dit jaar naar wens verloopt komt er een mooie documentaire over de Metworstrennen uit. Deze wordt momenteel door de van oorsprong Boxmeerse documentairemaakster Jacky Brakels in de steigers gezet. Dus dromen en doelen hebben we nog wel. Zoals de Dr Peelenprijs in ontvangst nemen!”

Meer weten over Vereniging de Metworst? www.metworst.nl
En vergeet niet zaterdag 11 januari naar de Weijer te komen om te kijken wie er met de prijzen vandoor gaan!

 

Nieuwsarchief