Aanmeldingen Dr Peelen Stimulerings- en Cultuurprijs zijn binnen!

Woensdag 07 juni 2017

BOXMEER – Per 1 juni is de voordracht mogelijkheid voor de twee felbegeerde Dokter Peelen prijzen gesloten. We spraken met voorzitter Wally Bastiaansen over de aanmeldingen en hoe de procedure nu verder verloopt.

'We zijn erg enthousiast! We hebben dit jaar 59 aanmeldingen gehad. Veel meer dan voorgaande jaren. Daar zijn we erg dankbaar voor. Het zijn weliswaar geen 59 unieke 'stemmen' maar voordrachten voor in totaal 15 verschillende namen. We kijken niet naar het aantal aanmeldingen per stem, maar hebben een specifiek beoordelingscriterium wat we als commissie doorlopen.”

Was je verrast door de aanmeldingen?
“Ja, absoluut! Het is dit jaar enorm divers vanuit de hele Gemeente Boxmeer binnen gestroomd. Van harmonie tot groot event, van persoon tot stichting en van poëzie tot paardensport. Iedere stem is logischerwijs de moeite waard, want anders was deze niet voorgedragen. Het mooie is dat wij als commissie ook van iedere aanmelding enthousiast worden. Het wordt extreem lastig, verwacht ik. Dit jaar hebben Peter Verdijk en Jan van Neerven plek gemaakt voor twee nieuwe jonge vrouwen; Irene van den Besselaar en Linda Kessler-Adam. Wij zijn erg benieuwd naar hun visie.”

Wat gaat de commissie nu doen?
“We gaan deze week een eerste selectie maken. Dat gebeurt in twee of drie rondes, afhankelijk van onze meningen. We kijken naar verschillende criteria. Bijvoorbeeld heeft deze persoon of dit initiatief echt bijgedragen aan de leefbaarheid? Zit er een educatief aspect in wat diegene doet? Voor de stimuleringsprijs kijken we met name naar het jonge en vernieuwende element. Naar aanleiding van die beoordelingscriteria komt er een eerste selectie gegadigden uitrollen.

In de tweede ronde gaan we gebruik maken van onze zintuiglijke waarnemingen. Dus onder andere echt goed kijken, luisteren en voelen. Daar komt dan een score uit en uiteindelijk een conclusie. Met die conclusie gaan we naar het college om te vertellen wie er volgens ons op de lijst zou horen te staan. Dit kunnen we dan uiteraard ook goed onderbouwen.”

Hoeveel aanmeldingen redden het tot nominatie?
“Dat is een lastige vraag. Meestal zitten we op 2 of 3 nominaties per onderdeel. Als ik het moet gokken dan gok ik op drie voor de stimuleringsprijs en misschien wel met hoge uitzondering vier voor de Cultuurprijs. Er zijn echt zoveel leuke aanmeldingen dat ik zelf ook echt benieuwd ben naar de uiteindelijke selectie. Deze zal over ongeveer drie weken bekend worden gemaakt.

Volg ons Facebookpagina en website om als eerste op de hoogte te zijn.”

 

Nieuwsarchief