Interview Dr Peelen Commissielid Irene van den Besselaar

Donderdag 14 juni 2018

Waarom ben je lid geworden van de Dr Peelen Commissie? 

Nadat ik zelf trotse winnaar werd van de Dr. Peelen stimuleringsprijs met PRAK PresentatieRuimte en Atelier voor Kunst ben ik gevraagd jurylid te worden. Ik vond dat meteen een hele eer. Na kort wikken en wegen heb ik besloten mee te doen. Ik draag cultuur een warm hart toe en geniet daar heel erg van. Daarvoor hoef je dus helemaal niet ver weg want in Boxmeer is veel cultuur te vinden. Meer dan mensen denken. De Dr. Peelen cultuurprijs en stimuleringsprijs dragen er aan bij dat mensen zien wat er allemaal wel niet te beleven is in Boxmeer en wat voor bijzondere projecten tot stand komen. De prijs draagt er aan bij om kunst (in de brede zin van het woord) dichter bij mensen te brengen en geeft de mogelijkheid om initiatieven of mensen waardering te geven die ze zeker ook verdienen.

Waarom is cultuur in het algemeen belangrijk volgens jou?
Cultuur zorgt in de eerste plaats voor sfeer. Door het luisteren van muziek, het bekijken van schilderijen of bijvoorbeeld het lezen van poëzie raak je in andere sferen. Je praat er over met anderen, kijkt in gedachten van een schrijver of gaat naar een festival en zo zorgt cultuur ook voor ontmoeting. Het lezen, bespreken, voelen, beleven van andermans gedachten of sferen zorgt dat je je eigen wereld even verlaat om van anderen werelden te proeven. Dat verbreedt enorm je horizon en zorgt voor verbinding tussen mensen.


Hoe belangrijk is cultuur in jouw leven?
Ik ben al mijn hele leven met cultuur bezig. Met name met beeldende kunst, ik heb daar ook een opleiding voor gedaan: Autonome kunst in Den Bosch. Het is alsof het door mijn aderen stroomt en mij in leven houdt. Het geeft me de ruimte me te uiten:Als je huilend op de bank gaat zitten over je leven te klagen dan is dat vervelend. Als je het in mooie woorden op papier zet of er een schilderij over maakt dan is het ineens prachtig. Terwijl iedereen het herkent. Het is daardoor ook een universele taal. Daarnaast geeft het de vrijheid om mezelf te zijn. Kunst is namelijk ook een soort vrijplaats. Iets wat op veel plaatsen ongehoord of abnormaal is mag binnen de kunst ineens wel allemaal. Zoals jezelf helemaal voor met verf smeren bijvoorbeeld. Heerlijk. Cultuur is ook gewoon ontzettend leuk!

 

Hoe lastig is het om de aanmeldingen te filteren voor de uiteindelijke nominaties?

Er zijn altijd nominaties die om simpele redenen afvallen. De prijs is echt bedoeld voor cultuur. Denk daarbij aan kunst, poëzie, muziek, dans, theater en cultureel erfgoed. Het moet daar wel echt in passen. Soms is een project best heel bijzonder, maar valt het hierdoor toch al meteen af. Een project valt ook af wanneer het niet bijdraagt aan de cultuur van de gemeente Boxmeer. Ook in de prijs niet bedoeld om specifieke personen in het zonnetje te zetten, tenzij deze persoon bijdraagt aan cultuur, maar dan gaat het dus ook hierbij om de cultuur en niet om de persoon. De prijs is geen lintje van verdienste, wel een enorme waardering voor een bijdrage aan cultuur in Boxmeer. Na deze schifting wordt het een heel stuk moeilijker. Er zijn echt heel uiteenlopende en heel bijzondere projecten, initiatieven, werkgroepen, kunstenaars en festivals op het gebied van cultuur. Wanneer je genomineerd wordt is dat eigenlijk al een enorme waardering, want dan val je op tussen een enorme hoeveelheid goed cultureel aanbod. Het is daaruit bijna onmogelijk om te kiezen. Dat lukt alleen doordat we binnen de jury het gesprek aan gaan en ook zo nu en dan stevige discussies niet uit de weg gaan.

 

Zijn er volgens jullie nu doelgroepen die vaak vergeten worden?
Dit is moeilijk te zeggen voor mij, omdat ik nog niet zo lang in de jury zit. Eenlingen die zorgen voor subtiel en klein genot lijken soms te worden ondergedompeld door grote manifestaties. Maar er is zeker ook voor deze vorm van cultuur ruimte om deze prijs te winnen. Dus aanmelden graag!

 

 

Wat zou je zelf doen, op gebied van cultuur, als je zelf de prijs zou winnen?
Het liefst zou ik daarmee een cultureel festival organiseren wat meer op hedendaagse kunst is gericht. Niet alleen schilderijen en beelden, maar installatie kunst, performance art en geluidskunst. Kunst met interactie van het publiek en een feest in de expositieruimte of in een galerie met experimentele muziek. Daarbij wil ik dan ook een moment creëren waarbij er gezellig spelletjes worden gespeeld tussen kunstenaars en bezoekers. Gewoon ganzenbord of zo. Op deze manier hoop ik hedendaagse kunst en de samenleving wat dichter bij elkaar te brengen.
 

Hoe zou een wereld zijn zonder cultuur?
Ik herinner mij een aflevering van tekenfilmserie 'de troetelbeertjes´. De pot met goud aan de voet van de regenboog was gestolen en de wereld werd langzaam grijs. als een soort golf nam het grijs de wereld over. De troetelbeertjes die in de grijze wereld terecht kwamen werden somber en sloten zich af voor de buitenwereld. Het was een enorm dramatische en enge aflevering! Ik voelde de wanhoop van het grijs. Gelukkig hebben ze de pot met goud gevonden en terug gezet aan de voet van de regenboog en werd de wereld weer ingekleurd. Horrible!

Geinspireerd geraakt door het interview en wil je iemand nomineren? 
Dat kan via: www.drpeelen.nl