Kunst van het Geloven blikt terug op Dr Peelen Cultuurprijs

Vrijdag 21 augustus 2020
De tweejaarlijkse Manifestatie “Kunst van het Geloven” wordt georganiseerd door de Stichting Kunst van het Geloven in samenwerking met vertegenwoordigers van de verschillende locaties, waar de expositie te zien is. We spreken met Jos Gerritsen, secretaris/penningmeester van de stichting over de aankomende expositie en kijken terug op de Dr Peelen Cultuurprijs. De Stichting Kunst van het Geloven sleepte vorig jaar de Dokter Peelen Cultuurprijs in de wacht. Dat hadden zij niet verwacht.

“Nee, dat hadden we zeker niet verwacht. We waren in het verleden al twee keer genomineerd geweest, en in beide gevallen hebben we toen de prijs niet gekregen. Omdat we deze keer het moesten opnemen tegen twee andere zeer gerenommeerde organisaties, waaronder de vereniging De Metworst, die al eeuwen haar sporen verdiend heeft, waren we deze keer bijzonder verrast de prijs gewonnen te hebben.”

Ongekende erkenning
“Omdat de toekenning van de prijs zo onverwacht was, hebben we de uitreiking als heel bijzonder ervaren. We zijn trots op het feit dat we in het grote culturele veld binnen de gemeente Boxmeer erkenning hebben gekregen voor onze inzet om de inwoners van de gemeente bekend te maken met vaak moderne en vernieuwende kunst, en die kunst dan een onderdak te bieden in al euwenoude monumentale gebouwen, met name kerkjes en kapellen. Die confrontatie van moderne kunst met eeuwenoud cultureel erfgoed levert steeds boeiende exposities op, kunstenaars zijn zeer bereid om specifiek voor deze locaties nieuwe kunstwerken te vervaardigen.”

Extra aanbeveling
“Alleen al het feit dat de toekenning van de prijs vermeld is in diverse media (kranten, weekbladen,
omroepen, sociale media), met vaak ook nog een foto daarbij afgedrukt, heeft geleid tot een grotere
naamsbekendheid. We hebben van diverse organisaties en personen felicitaties mogen ontvangen.
We zullen bij de komende zevende editie van de expositie Kunst van het Geloven, die plaats vindt in
de periode van 29 augustus tot en met 13 september 2020, zeker ook in de publiciteit gebruik maken van het feit dat we begin dit jaar de Dr. Peelen Cultuurprijs van de gemeente Boxmeer hebben gewonnen. Dat is toch een extra aanbeveling.”

Cultuur anno 2020
“Cultuur is bijzonder belangrijk, niet alleen nu in 2020, niet alleen nu in coronatijd, maar te allen tijde. Cultuur laat zien hoe we als mensen in het leven staan, hoe we met elkaar omgaan, waar we vandaan komen en waar we naar op weg zijn. Juist onze expositie Kunst van het Geloven maakt dat belang zo duidelijk. De monumenten, waarin we onze expositie onderbrengen, zijn allen getuigen van een ver verleden, getuigen van wat mensen belangrijk vonden, en hoe mensen vorm gaven aan wat hen bezig hield. De Kunst van het Geloven staat niet zozeer voor een expositie over de betekenis van religies, de expositie staat met name voor verbeeldingskracht: waar geloven vandaag de dag mensen in, waar geloven kunstenaars in, wat inspireert hen, wat is de moeite waard. Het gaat om dat geloof in, die verbeeldingskracht, die gerichtheid op de toekomst. Dat is de kunst van het geloven.”

Fascinerende zevende editie
“Voor de zevende keer openen enkele kapellen in de gemeente Boxmeer hun deuren voor kunst en
publiek. In de Mariakapel in Holthees, de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen, Het Kloosterhuis en de St. Janstoren in Sambeek, de Nepomukkapel in Boxmeer en het Koningskerkje in Vierlingsbeek is opnieuw een fascinerende, soms ontroerende en verstillende, soms confronterende verzameling hedendaagse kunstwerken te zien binnen een prachtige ambiance van deze vaak al eeuwenoude gebouwen.  Thema van deze expositie is dit jaar:  “Een veelheid van vormen!”

Op 29 augustus wordt de expositie officieel om 10.30 geopend door burgemeester van Soest van de
gemeente Boxmeer, bij de Mariakapel in Holthees. Met aansluitend meer over het thema, muziek en
dans! De expositie is aansluitend in het weekend van 29 en 30 augustus, van 5 en 6 september en
van 12 en 13 september te zien, steeds van 11.00 tot 17.00 uur. Tevens is er een mooie fietsroute
beschikbaar, die het publiek langs landelijke dreven naar de verschillende locaties leidt.

Volledige programma op www.kunstvanhetgeloven.nl en meer info op www.drpeelen.nl

 

Nieuwsarchief