Interview met Dr. Peelencultuurprijs Commissielid William Meulman

Vrijdag 22 juni 2018
Waarom ben je lid geworden van de Dr Peelen Commissie?
Ik ben in 2014 gevraagd door een voormalig bestuurslid om zitting te nemen in deze commissie.
Aanvankelijk zou het gaan om twee jaar, want dat was het maximale termijn. Inmiddels heb ik zitting genomen in het bestuur, omdat ik het leuk vind om met diverse kunst en cultuur in aanraking te komen. Zelf ben ik niet bedreven in het maken van kunst, maar ik ben zelf vormgever van gebouwen en geïnteresseerd in architectuur en monumentale gebouwen. Wat natuurlijk ook een vorm van cultuur is.

Waarom is cultuur in het algemeen belangrijk volgens jou?
Cultuur is iets van ons allemaal. Je mag het mooi of lelijk vinden, maar het verteld altijd een verhaal. Enerzijds houdt het herinneringen levend, maar het levert ook een bijdrage aan de toekomst. Cultuur verbind mensen, hoe dan ook.

Hoe belangrijk is cultuur in jouw leven?
Het is belangrijk dat het in stand blijft. Want het is een onderdeel van je leefomgeving en herinnert je aan waar je vandaan komt.

Hoe lastig is het om de aanmeldingen te filteren voor de uiteindelijke nominaties?
Door de grote diversiteit aan aanmeldingen is het lastig om iedere nominatie langs dezelfde meetlat te leggen. We hebben daarom een protocol ontwikkeld om beter inzichtelijk te krijgen wat elk commissielid belangrijk vindt. Naar gelang een genomineerde meer “punten” scoort op diverse onderdelen zal hij uiteindelijk genomineerd worden.

Wie kunnen er genomineerd worden?
Iedereen die een bijdrage levert aan kunst of cultuur in de breedste zin van het woord en woonachtig is in de gemeente Boxmeer. Die bijdrage moet ook toegankelijk zijn voor iedereen.
Dus niet iemand die prachtige dingen maakt maar dit voor zichzelf houdt.

Zijn er volgens jullie nu doelgroepen die vaak vergeten worden?
Ja, helaas worden er geen mensen genomineerd met een verstandelijke beperking.
Ook zij beleven kunst op hun eigen manier. Maar ja, ik mag als commissielid natuurlijk niemand nomineren. Ik ben erg benieuwd wie er dit jaar worden aangemeld en wie er uiteindelijk op de nominatielijst terecht komt. Iemand aanmelden kan nog tot 1 juli en kost maar tien minuten van je tijd.

Geïnspireerd geraakt door dit interview en wil je iemand nomineren? Leuk! 
www.drpeelen.nl/voordragen/