Mixure Music: Van fanfare naar Showband!

Donderdag 30 augustus 2018

Mixure Music uit Rijkevoort is één van de genomineerden van de Dr Peelen Cultuur of Stimuleringsprijs. Mixure Music is een showband, gestart op 4 januari 2016. De band is opgericht uit de voormalige Rijkevoortse fanfare en aangevuld met combo en zang uit de wijde omgeving. Inmiddels met ongeveer 30 muzikanten met een indrukwekkend top-2000 repertoire dat zowel publiek als muzikant, jong en oud aanspreekt. Mark Willems vertelt er graag meer over.

Genomineerd worden was dit iets wat je had verwacht? 
De nominatie kwam voor ons allen onverwacht, maar is een grote waardering voor hetgeen we tot nu toe hebben bereikt. Het omvormen van fanfare naar showband was een grote klus, waar we in 2014 al mee zijn begonnen. Maar we zijn er nog niet, met wat we voor ogen hebben.

Waarom denk je dat jullie voorgedragen en zelfs genomineerd zijn voor deze prijs?
Ik verwacht dat we zijn voorgedragen en genomineerd omdat we toch iets redelijk unieks hebben gedaan door met succes om te vormen naar een showband. In 2015 hadden we in Rijkevoort 110 jaar fanfaremuziek die meer dorpsgeoriënteerd was en nu alweer 3 jaar een showband met moderne livemuziek, gecombineerd met zang. Dat was voor menigeen, en is nu nog voor een enkeling een proces van gewenning. De verandering was destijds een bewuste keuze, die inmiddels heeft bewezen de juiste te zijn geweest.

Hoe belangrijk is cultuur in jouw leven?
Dat ik actief muzikant ben bij Mixure Music zegt dat ik graag muziek maak, niet alleen voor mijzelf maar ook voor al die luisteraars tijdens onze optredens. Dat jeugd en ouderen van alle leeftijden naar ons komen luisteren, daar kan ook ik van genieten.

Hoe lastig wordt het om jullie op 9 september in 4 minuten te presenteren?
In vier minuten moet dat wel lukken, maar de datum is wat lastiger. We treden die dag namelijk op tijdens de Riekevortsedag bij Deco-Tuinen in Rijkevoort. Maar ik verwacht dat we daar wel een oplossing voor kunnen vinden.

Hoe zou het zijn om te winnen?
Winnen zou voor de hele vereniging een enorme waardering zijn. Het laat zien dat alle tijd en energie die er de afgelopen jaren is ingestopt, niet voor niets is geweest. Dat het ook anderen opgevallen is dat we goed bezig zijn in de zin van het behoud van livemuziek in het eigen dorp, de gemeente Boxmeer en soms in de directe omgeving.

Wat zouden jullie met de geldprijs doen?
Ondanks dat we inmiddels een leuke showband hebben staan, zijn we nog niet klaar. Er zijn nog een aantal investeringen nodig voor onze lichtinstallatie en instrumenten. Maar mochten wij in de prijzen vallen, dan zal het geldbedrag besteed worden voor de aanschaf van nieuwe muziek.

Wat vind je van het initiatief van de dr Peelen prijs?
Een goed initiatief om een persoon of organisatie te waarderen als die op cultureel gebied een bijzondere en/of opvallende activiteit heeft georganiseerd. Dit ter stimulans van het nemen van nieuwe initiatieven op cultureel vlak. Zeker in tijden van bezuinigingen op cultuur.

Wat zou iedereen nog van jou/ jullie moeten weten?
Mixure Music is altijd op zoek naar nieuwe muzikanten, optredens en sponsoren. Neem contact met ons op via info@mixuremusic.nl