Gilde: 'De Burgerij beschermen en dienen'

Vrijdag 31 augustus 2018

Het Gilde Salvator Mundi uit Oeffelt is ook genomineerd voor de Dr Peelen cultuurprijs. Een traditionele vereniging die meer dan 600 jaar geleden is opgericht om de burgerij van het dorp te beschermen en te dienen. In die zin niet meer nodig maar ze houden eervol de grondbeginselen in ere. Met een tamboerkorps, een vendelgroep, een Koningspaar, een Keizer, gildebroeders,gildezusters en jeugdleden staan zij midden in de gemeenschap.

Hadden jullie de nominatie verwacht?
Will Fransen: Niet, verwacht wel gehoopt. Ons gilde is volop “cultureel” bezig met en tijdens allerlei dorps- en regionale activiteiten. Ook zelfs landelijk en Europees. We laten voluit zien wat we onder cultuur en traditie verstaan en we hebben de overtuiging dat we dat ook overbrengen.

Waarom denk je dat jullie genomineerd zijn? 
We hebben alle ingrediënten die ons gilde waardig en compleet maken. Vorig jaar behaalden we de hoofdprijs op het Landjuweel te Soest waar 135 gilden uit het hele land aanwezig waren. We werden bekroond met de ere-prijs voor het mooiste en ordelijkste gilde van Nederland, dat eens in de 7 jaar wordt georganiseerd. Dit jaar behaalden we de ere-prijs tijdens de Kringgildedag te Groeningen van het algemeen klassement. Ons Gilde is een fantastische groep van jong en oud, die voor elkaar klaar staat en voor de gemeenschap Oeffelt. De inzet voor allerlei activiteiten in samenwerking met de kerk en de gemeenschap zijn perfect te noemen. Denk hierbij bij het helpen met de kermisfeesten, het jaarlijkse stropoppenfestival, de openluchtmis, de dodenherdenking, jubileumfeesten van bijvoorbeeld de carnavalsvereniging of de voetbalclub.

Hoe belangrijk is cultuur in jouw leven?
Ik ben in Oeffelt opgegroeid met het gilde. Vanaf mijn twaalfde jaar ging ik met mijn ouders mee en leerde op een sociale manier met elkaar om te gaan binnen het gilde en kreeg oog voor alle tradities. Aandacht voor het vaandel, het zilver, aanwezig zijn tijdens de koningsdag en andere gildedagen. Vanaf 1960 vervulde ik allerlei functies en heb meegewerkt aan het bewaren van het cultureel erfgoed van ons gilde.

Hoe lastig wordt  het om jullie op 9 september in 4 minuten te presenteren?
Gewoon doen. Dat moet kunnen. In onze PowerPoint presentatie laten wij in 4 minuten zien, hoe wij onze jeugd en omgeving willen stimuleren om de ingeslagen weg van het gilde Salvator Mundi met plezier te volgen. Het cultureel erfgoed kan alleen voortleven, als de jongeren de ingeslagen weg blijven volgen met een eigen tijdsgebonden instelling.

Wat zouden jullie doen met de geldprijs? 
We hebben momenteel een mooie jeugdgroep om die te behouden moet je het voor hen aantrekkelijk maken om lid te blijven, met een leuke activiteit. Komen er meer nieuwe jeugdleden, dan hebben we ook meer kostuums en trommen en vaandels nodig. Wij vinden de Dr Peelenprijs een geweldig initiatief. Het daagt verenigingen uit om nieuwe initiatieven aan te gaan. De financiële bijdrage, een mooi beeldje en de eer is bij iedere vereniging welkom.

Wat zou iedereen nog van jullie moeten weten?
Het Gilde is een heel mooie vereniging, waar wij trots op zijn. Wij betrekken de jeugd en omgeving zoveel als mogelijk erbij. We laten graag ons gilde zien en horen bij bijvoorbeeld een expositie, of een demonstratie. We hebben gezelligheid, plezier, broederschap en samenhorigheid hoog in ons vaandel, dat mag iedereen weten!